روایتی از تاریخ پزشکی دفاع مقدس( مستند طبیبان مهاجر- شبکه ۱ سیما)
چون مردگان بودیم و آن شب جان گرفتیم،
چون کیمیای روح از جانان گرفتیم
بودیم ما افسرده و بدحال و ناخوش،
خوش حالی از حال خوش یاران گرفتیم
رفتیم تا پیش طبیبان مهاجر،
بر درد بی درمان خود، درمان گرفتیم
مجموعه ۵ قسمتی طبیبان مهاجر، که مهرماه سال جاری از شبکه یک سیما پخش شد، داستان فعالیت پزشکان در دفاع مقدس را بر اساس زندگی ۵ جانباز مرور نموده است. هیچ یک از انان، بدون وجود بیمارستان صحرایی و تلاش طبیبانی که از شهرها به خطوط مقدم جبههها مهاجرت کردند زنده نمی ماندند. داستان مجروحیت و زندگی این ۵ جانباز عزیز، بر اساس متن کتاب، روایتی از تاریخ پزشکی دفاع مقدس، تهیه شده است که توسط فرهنگستان علوم پزشکی، در اسفند ماه سال گذشته منتشر شد.
طبیبان مهاجر - قسمت اول- جراحی زیر آتش
در قسمت اول به توضیحات اساتید بنیانگذار جراحی جنگ مانند دکتر منوچهر دوائی دکتر سید محمد رضا کلانتر معتمدی و دکتر ایرج فاضل توجه میکنیم و با هم به مشاهده یک مورد استثنایی از عمل جراحی مجروح با بیهوشی عمومی در داخل آمبولانس در منطقه جنگی و در شرایط خطرناکی که امکان انفجار خمپاره در پای مجروح بود، خواهیم پرداخت. فصل ۷ از جلد دوم کتاب.
طبیبان مهاجر - قسمت دوم-دیده بان
این مجموعه در قسمت دوم به عمل جراحی یک مجروح که دیده بان توپخانه بود، پس از دو بار ایست قلبی و عوارض خطرناک در حین جراحی و سرانجام جانباز خواهد پرداخت. فصل ۱۰ از جلد دوم کتاب.
طبیبان مهاجر - قسمت سوم- یازده بار ایست قلبی
این مجموعه در قسمت سوم به عمل جراحی استثنایی یک مجروح در بیمارستان صحرایی در منطقه فکه در ۷ کیلومتری خط مقدم اشاره میکند که ترکش به بطن قلب اصابت کرده و یاز ده بار دچار ایست قلبی میشود. پس از عمل مجروح دچار ادم حاد ریه میشود، فصل ۹ از جلد اول کتاب.
طبیبان مهاجر - قسمت چهارم- سنگر سازان بی سنگر
این مجموعه در قسمت چهارم به عمل جراحی دو مجروح که کارشان سنگر سازی در خطوط مقدم فاو در عملیات والفجر ۸ بوده اشاره میکند. هر دو مجروح در یک روز در بیمارستان صحرایی فاطمه زهرا (س) عمل میشوند یک مجروح پارگی وسیع کبد و دیگری پارگی دیافراگم و صدمات قفسه سینه و احشاء شکمی داشته هردو در حال شوک شدید به اطاق عمل بیمارستان صحرایی میرسند و یک روز بعد در اهواز در مورد چگونگی حادثه توضیح میدهند. فصل ۴۹ از جلد اول کتاب.
طبیبان مهاجر - قسمت پنجم- انتقال خون
این مجموعه در قسمت پنجم به عمل جراحی مجروحی که در دوران دانشجویی به خطوط مقدم جبهه فاو میرود اشاره میکند. مجروح به دلیل آسیب قفسه سینه و پارگی گسترده کبد، در بیمارستان صحرایی علی بن ابیطالب (ع) عمل میشود. پس از عمل اول و بهبود فشار خون، به علت خونریزی داخلی، مجددا در بیمارستان صحرایی عمل میشود و جمعا بیش از ۳۵ واحد خون دریافت میکند و خونریزی کبد بطور کامل کنترل میشود. او اکنون در سازمان انتقال خون مشغول به کار است. فصل ۱۲ از جلد دوم کتاب.
فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران سازمانی است که ایجاد آن در پانزدهم دیماه ۱۳۶۶ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی و سپس در تاریخ ۱۸ دی ۱۳۶۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و از همان تاریخ آغاز به کار نمود.