سه شنبه 1401/11/11 01:02

پاسخ فرهنگستان علوم پزشکی به مقاله کـذب درج شده در مجله لنست درباره جمهوری اسلامی ایران بویژه پزشـکان و نظام ارائه خدمات سلامت

فرهنگستان علوم پزشکی طی نامه ای  به سردبیر مجله پزشکی لنست مراتب تاسف خود را درباره درج مطلبی کذب تحت عنوان “ Iranian medics at the forefront of protests”  اعلام کرد.

متن  نامه بدین شرح است:

With regard to the report of the Lancet magazine entitled "Iranian medics at the forefront of protests", we are very sorry for the inclusion of completely false information about the Islamic Republic of Iran in general and the health services and Physicians in Particular in a magazine that is known as a weighty scientific magazine.The most unfortunate thing is that you have quoted all the completely false information from sources who have records of enmity and espionage in our country.‎ If the material mentioned in the that article was supposed to be based on objective facts and scientific methodology, at least there would have been quotes from other sources that are not hostile to our people and country.‎ The Academy of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran, which consists of scientists in various fields of health, considers the content of the that article to be an insult to the community of health workers in general and the Physicians in particular, who provided their unique services to the people during the war imposed by Saddam and his western backers against Iran and also under the conditions of cruel US and western sanctions, especially during the Covid-۱۹ pandemic.‎ We request the journal to correct the misleading content as soon as possible.

ترجمه فارسی نامه:

پروفسور ریچارد هورتون

سردبیر مجله پزشکی لنست

احتراما عطف به گزارش مجله لنست با عنوان “ Iranian medics at the forefront of protests” از درج مطالبی سراسر کذب درباره جمهوری اسلامی ایران علی‌الخصوص  پزشکان و نظام ارائه خدمات سلامت  در مجله ای که بعنوان یک مجله وزین علمی  شناخته شده است بسیار متاسفیم. از همه تاسف بار تر آنکه تمام مطالب سراسر کذب را از قول منابعی نقل کرده اید که سوابق دشمنی و جاسوسی در کشور ما را دارند. اگر قرار بود مطالب مذکور در آن مقاله بر پایه علمی باشد لا اقل از منابع دیگر که با مردم و کشور ما دشمنی نداشته باشند نیز نقل قول می‌شد. فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران که متشکل از دانشمندان فرهیخته و اساتید شاخص دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور می‌باشد، مطالب مندرج در آن مقاله را اهانت به جامعه خدوم ارائه‌کنندگان مراقبت‌ها و خدمات سلامت و علی‌الخصوص پزشکان که خدمات کم نظیر خود را به مردم در دوران جنگ تحمیلی صدام علیه ایران و نیزتحت شرایط تحریم‌های ظالمانه امریکا و کشورهای غربی حامی او در همه گیری کووید ۱۹ با صداقت نشان داده‌اند می‌داند و از آن مجله انتظار دارد مطالب کذب درج شده در آن مقاله را در اسرع وقت اصلاح نماید.

دکتر سید علیرضا مرندی