مکاتبات فرهنگستان علوم پزشکی

نسخه آزمایشی تارنمای جدید

COVID-19

پیوندهای ویژه

دكتر عباس كوهساري، دبير گروه آينده نگري گفت: مرجعيت علمي موجب توقف پژوهش هاي تكراري و همچنين توليد ثروت ملي مي شود.

وی اظهار داشت: با توجه به اينكه 0/7 درصد از توليد ناخالص ملي ما صرف امر پژوهش مي شود بايد دقت شود كه چه مقدار از اين سرمايه گذاري ها منجر به بالا رفتن درآمد مي شود. در واقع پژوهش ها بايد به گونه اي باشد كه به رفاه اجتماعي و اشتغال بيانجامد.

دبير گروه آينده نگري، نظريه پردازي و رصد كلان سلامت ضمن اشاره به سوابق علمي درخشان موجود در كشور اظهار داشت:‌ ما استعاره ها و متافورهايي داريم كه مي توانيم مرجعيت علمي باشيم. براي مثال مديسن همان مدد سينا است كه از كتاب قانون ابوعلي­سينا گرفته شده است و  به مرور زمان تبديل به مديسِن شده است. وي ادامه داد: وجود 13 كشور در آسياي غربي كه به طور مستقيم تحت تاثير تمدن اسلامي بوده اند از يك سو و از طرف ديگر وجود جاده ابريشم در گذشته براي ايران يك مرجعيت ايجاد كرده بود.

دكتر كوهساري ضمن اشاره به دانشگاه جندي شاپور و حضور اساتيدي از يونان و اعراب در آن دانشگاه گفت: در گذشته زبان فارسي بخش بزرگي از جغرافياي جهان را تحت سيطره خود داشته و ايرانيان در استفاده و انتقال دانش خود به ديگران هميشه مرجع بوده­اند.

وي افزود: در حال حاضر 5 ناشر بزرگ جهاني كه حدود 12 ميليارد دلار سود ساليانه آن ها است سامانه هايي را طراحي كرده اند كه هر آنچه كه توليد مي شود از همه دنيا در درون اين سامانه ها قرار داده مي شود و زماني كه مي خواهيد به مقاله اي مراجعه كنيد بايد مبلغي را پرداخت نماييد و ما با قرار دادن مقاله هاي خود در اين سامانه ها در واقع تمام حقوق معنوي و مادي مقاله را منتقل مي­كنيم.

دبير گروه آينده نگري، ترجمان دانش را استفاده از دانش و تبديل آن به فن و ثروت دانست و تاكيد كرد: توليدات علمي ما كه حاصل پژوهش ملي ماست و از بودجه ملي ما ارتزاق مي كند بايد در سبد خود ما باشد و مورد استفاده ايراني زبان ها قرار گيرد و در نهايت نيز منجر به ثروت ملي شود.

دكتر كوهساري بيان كرد: برداشت بنده از صحبت هاي مقام معظم رهبري (مد ظله) اين است كه كلوني هاي اسلامي شكل بگيرد، توليدات اسلامي در ظرف اسلامي قرار بگيرد و مورد استفاده جهان اسلام واقع شود و در نهايت، خود مرجعيت علمي به همراه بياورد. در اين صورت براي مثال در هنگام تحريم ها ما ديگر بي نياز به توليدات خارج از كشور خواهيم بود.

وي يكي ديگر از فوايد مرجعيت علمي را ساماندهي پژوهش عنوان كرد و گفت: شايد اصلي ترين موضوعي كه در زماني كوتاه مي­­تواند هزينه اثربخشي بالايي را براي كشور و منابع نحيف مالي ما در حوزه پژوهش داشته باشد سنجش اثربخشي و اثرگذاري پژوهش است.

وي در ادامه گفت: از ديد يك سياستگزار مجلات ما در حال حركت به سمت معيار هاي غربي هستند تا با توجه به شاخص هاي مطرح معتبر تلقي شود و به اسكوپوس آ.اس.آي و پاپ مد ورود پيدا كند.

اين عضو فرهنگستان علوم پزشكي در خصوص اهميت مرجعيت علمي گفت: دانش است كه قدرت ايجاد مي كند و مرجعيت نه تنها منجر به ديده شدن پژوهشگر و پژوهش مي شود بلكه اين امكان را مي دهد تا با استفاده از دانش هاي توليد شده كشور هاي ديگر ثروت ملي توليد كنيم.

دكتر كوهساري در خصوص پتانسيل هاي بالقوه و بالفعل كشور براي مرجعيت علمي گفت: پتانسيل هاي بسيار خوبي موجود است از جمله وجود زبان فارسي، حضور در جاده ابريشم و روند احياي مجدد آن، موقعيت جغرافيايي و زيست محيطي مانند وجود گياهان دارويي و دارو هاي دريايي در خليج فارس، سوابق عالي بدست آمده در جنگ هاي شيميايي و تاريخ پزشكي و وجود زيرساخت هاي عالي در خدمات مراقبت هاي بهداشتي اوليه با بيش از 18 هزار خانه بهداشت -كه در اين حوزه مرجع هستيم- و همچنين برندينگ بهورز به نام ايران مي تواند در ايجاد گفتمان غالب مرجعيت مورد استفاده قرار بگيرد.

وي در همين راستا افزود:‌ ما بايد با زبان علمي اثبات شده جهاني اين پتانسيل ها را به جهانيان معرفي كنيم زيرا همين امر منجر به ديده شدن ما مي شود.

دكتر كوهساري در خصوص اهميت احياي جاده ابريشم گفت: جاده ابريشم نه تنها مسير تراتزيت كالاست بلكه مسير انتقال علم نيز است. در واقع اين جاده اين امكان را فراهم مي كند تا  انتقال دانش و ترجمان دانش در كشور هاي جاده ابريشم بهتر انجام شود كه نهايتاً منجر به ايجاد كلوني قدرت و ثروت خواهد شد.

وي در ادامه افزود: در حال حاضر در كشور 650 مركز تحقيقات پزشكي و 13 ستاد تحقيقات و فناوري وجود دارد. در سلول هاي بنيادي داراي رتبه هشتم و در بيوتكنولوژي رتبه سيزدهم را در جهان داريم.

دكتر كوهساري وجود بحران هاي اجتماعي در قرن هجدهم، جنگ هاي طولاني مدت صليبي، تقابل با مسلمانان و انتقال كتابخانه­ها، معارف و دانش هاي مسلمين به غرب را عامل اصلي ايجاد نگاه منفعت طلبانه از طبيعت در غرب دانست و گفت: انديشمندان غربي- به خصوص در انگلستان- براي رفع بحران ها و پاسخگويي به نياز هاي اجتماعي خود در پي يافتن خوشبختي و سعادت از طريق سيطره بر طبيعت بودند، بنابراين روش هاي پديده شناسي محسوس نگر مبتني بر زبان شك زداي رياضيات را پايه­ريزي كرده و در واقع هدف غايي غرب همان بهره مندي و كاميابي از طبيعت بوده است.

دکتر عباس کوهساری  ضمن اشاره به سه دهه توسعه علم در غرب گفت: علم غرب ابتدا از پديده شناسي سنتي شروع و با بحث­هاي علمي متعدد انديشمندان غربي تبديل به متدلوژي (روش شناسي) علمي شد.

وي در همين راستا افزود: طي همين روند، روش شناسي علمي جايگزين پديده شناسي سنتي ارسطويي شد به گونه اي كه توسعه كمي، رياضيات محور و محسوس نگر را براي غرب به دنبال داشت و آنچه را كه امروزه مي بينيم محصول همان دوران غرب است.

وي با عنوان اينكه علم غرب به طور كلان كلي به دنبال ايجاد رفاه اجتماعي بوده است گفت: در نسل اول پژوهش، ملاك، پژوهشگر و نفع فردي بوده و به نفع اجتماعي پرداخته نمي شده است اما در حال حاضر هدف اصلي نفع اجتماعي و همچنين توسعه رفاه اجتماعي است.

دكتر كوهساري افزود: آنچه كه در غرب اتفاق افتاده است اين است كه آن ها به دنبال  اين بودند كه دانش را تبدل به فن و سپس فن را تبديل به ثروت كنند و به همين خاطر به دسته بندي موضوعات علمي پرداختند.

دكتر كوهساري نگاه غرب به حقوق بشر را نگاهي انتخابي عنوان كرد و گفت: آنها در زمان تحريم حق استفاده از راديو ايزوتوپ ها را براي مدتي از ما گرفتند و اين موضوع منجر به فوت بيماران سرطاني شد، بنابراين ما بايد در حوزه توليد دارو، ليزر پزشكي، راديو داروها، راديو ايزوتوپ ها به مرجعيت برسيم تا بتوانيم نياز هايمان را پاسخگو باشيم.

دبير گروه آينده نگري ضمن اشاره به جمله دكارت مبني بر "ايجاد فايده يك نظريه بايد تنها معيار نهايي براي ارزشيابي اعتبار آن پژوهش باشد" بيان كرد: منظور از ايجاد مرجعيت علمي سنجش پژوهش ها بر اساسِ در جهت نياز بودن آنها و ميزان پاسخگويی به آن نياز ها است و توجه به مرجعيت علمي با نگاه به رفع نياز هاي ملي ضرورتي اجتناب ناپذير است.