نشست تخصصی علوم دوران اسلامی؛ بررسی کتاب الحاوی فی­ الطب، (با نگاهي به نسخه موجود در گنجينه كتابخانه و موزه ملي ملك) برگزار شد.

در اين نشست دکتر یونس کرامتی عضو هیات علمی پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران درباره پزشكي رازي گفت: رازي اولين دانشمند دوره اسلامي است كه علاقه مند به مونوگراف بوده است و در مورد تمام بيماري هاي رواني تك نگاشت يا مونوگراف دارد و بيماريهاي مغزي و رواني را طبقه بندي كرده است.

دكتر كرامتي ادامه داد: در مقابل كتاب الحاوي كه مفصل نگارش شده است اما نظم خاص يك كتاب را ندارد كتاب " المنصور في الطب " رازي قرار دارد كه بسيار فشرده و دشوار است و موضوعاتي كه در الحاوي آمده است انعكاس آن در كتاب  المنصوري نيز آورده شده است.

وي افزود: پرداختن به رازي براي كساني كه مطالعه در زمينه فلسفي دارند از این نظر مهم است كه رازي در حوزه باورها و عقايد كلامي منحصر به فرد و بسياري از آرای پذيرفته شده­اي را كه فلاسفه ديگر قبول داشته اند را نپذيرفته است و در جغرافياي اسلامي چنين شخصيت هايي پذيرفته شده بودند.

وي گفت: كتابهايي در پزشكي سنتي وجود دارند كه مخاطبانش خاص هستند همانند كتاب طب الملوكي كه براي پادشاهان و حاكمان نگاشته شده است و پرهيزهاي غذايي پادشاهان و نكاتي كه بايد رعايت كنند در اين كتابها آورده شده است.

دكتر كرامتي تصریح کرد: كتاب الحاوي و كتاب المنصوري رازي نقطه مقابل هم هستند، كتاب المنصوري بسيار مرتب و منظم نگاشته شده است و در بردارنده نظرات رازي است اما كتاب الحاوي اين صفات را ندارد و نظرات رازي لابه لاي نظرات بقيه طبيبان آمده است و برخلاف كتاب المنصوري كه تكرار در آن يافت نمي شود در الحاوي دست كم موضوعات دوبار تكرار شده اند. در واقع كتاب الحاوي را مي توان ياد داشت هاي رازي دانست و در مقدمه كتاب تمام آثار پزشكان قبل از خود را نيز نقد و بررسي كرده است.

گفتني است نشست علوم دوران اسلامی؛ بررسی کتاب الحاوی فی‌الطب، زکریای رازی، روز یکشنبه ۸ مرداد ماه سال جاري در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.