ضرورت تدوین سند سیاستی برای ادغام سلامت روان در بازسازی پس از بحران
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل؛ نشست تخصصی گروه ارتقای سلامت با عنوان "حفظ و ارتقای سلامت روان در پسا رویداد " با هدف بررسی رویکردهای نوین برای حفظ و ارتقای سلامت روان، پس از رویدادهای بحرانی همچون جنگ دوازده روزه برگزار شد و حاضران بر ضرورت گنجاندن سلامت روان در تلاشهای بازسازی ملی تأکید کرده و آن را کلیدی برای دستیابی به بهبود پایدار دانستند.
در این نشست؛ دکتر کامران باقری لنکرانی، رئیس گروه ارتقای سلامت، به اهمیت پرداختن به موضوع سلامت روان در شرایط کنونی اشاره کرد و بر ضرورت تدوین سندی سیاستی با عنوان " ادغام سلامت روان در بازسازی اجتماعی، اقتصادی و شهری پساجنگ" تأکید نمود و تمرکز بر توانبخشی روانی پایدار و جامعهمحور، بازسازی پیوندهای اجتماعی و افزایش تابآوری در مناطق آسیبدیده را از اهداف اصلی برشمرد.
همچنین، غربالگری روانی کودکان و نوجوانان در مدارس به عنوان یکی از اقدامات کلیدی مورد اشاره قرار گرفت. این ابتکار، سلامت روان را به عنوان زیرساختی حیاتی برای بازسازی جامعه معرفی میکند.
در ادامه، دکتر محمدباقر صابری زفرقندی روانپزشک وعضو وابسته فرهنگستان علوم پزشکی، به تشریح پیامدهای شدید اجتماعی و روانشناختی بحرانها و بلایای جنگی پرداخت. وی اشاره کرد که تا ۳۰ درصد افراد درگیر؛ ممکن است دچار اختلالات روانی از جمله اختلال استرس پس ازسانحه (PTSD)، افسردگی و اضطراب شوند و گروههایی مانند زنان، کودکان، سالمندان و ارائهدهندگان خدمات نیازمند توجه ویژهای هستند.
دکتر صابری زفرقندی راهبردهای کلیدی برای ارتقای سلامت روان در دوران پس از بحران را شامل آموزش مهارتهای تابآوری، کاهش انگ اجتماعی مرتبط با مشکلات روانی ، گسترش خدمات اولیه سلامت روان و استفاده از فناوریهای نوین مانند مشاوره آنلاین و اپلیکیشنها دانست. او همچنین به ویژگیهای خاص ترومای جنگی از جمله تهدید مکرر مرگ، خشونت، آوارگی و از دست دادن عزیزان و یا مسکن اشاره کرد که فشار روانی شدیدی را به افراد وارد میسازد.
وی درمانهای پیشنهادی را شامل درمان رفتاری-شناختی متمرکز بر تروما، درمان بینفردی و دارودرمانی دانست و بر نقش حیاتی حمایت خانواده و جامعه در فرآیند بهبودی اشاره کرد و نقش حساسیت فرهنگی در تشخیص و درمان، توجه به مفاهیم دینی مانند شهادت و نیز نقش روابط نزدیک در بازسازی روانی را مورد تاکید قرار داد.
عضو گروه سلامت روان فرهنگستان علوم پزشکی؛ توصیههای سیاستی را شامل اولویتدهی به سلامت روان در برنامههای بازسازی، تخصیص بودجه مستقل برای سلامت روان، غربالگری گسترده روانی و مداخله زودهنگام، توانمندسازی نظام سلامت روان و تقویت حمایتهای روانی-اجتماعی جامعهمحور دانست و بر توجه ویژه به مراقبین و امدادگران برای پیشگیری از فرسودگی و فراهم کردن فضای امن برای تخلیه هیجانی اشاره کرد.
این استاد دانشگاه؛ نقش رسانههای جمعی را نیز بسیار حیاتی دانست و افزود: رسانهها باید با بازنمایی مسئولانه واقعیتها، پرهیز از پخش تصاویر دلخراش، ترویج سواد سلامت روان و استفاده از کارشناسان اصلح ، به جامعه کمک کنند. تاکید بر روایتهای امیدبخش و ترویج الگوهای مثبت از بازماندگان مقاوم از دیگر توصیهها بود.
در پایان، اعضای گروه با ارائه پیشنهادات و راهکارها، بر مواردی چون غربالگری گسترده تروما، تشکیل تیمهای سیار سلامت روان و سیستمهای پشتیبانی مبتنی بر جامعه تأکید کردند تا زخمهای روانی عمیق غیرنظامیان، نظامیان و امدادگران التیام یابد،همچنین، افزایش امید و مهرورزی، همدلی و گفتگوی جمعی، بازسازی و افزایش اعتماد اجتماعی و فراهم کردن سازوکارهای تخلیه هیجانی به عنوان راهکارهایی برای ارتقای سلامت روان در شرایط کنونی ایران مطرح شد.
گفتنی است؛ دراین نشست با هدف تقویت سلامت جامعه و مقابله با عملیات روانی دشمن تشکیل شد ، بر تدوین سند سیاستی در راستای " ادغام سلامت روان در اقدامات پس از جنگ" تاکید شد.